دوربینهای مداربستهای که در سیستمهای امنیتی مختلف به کار میروند به دسته بندیهای متنوعی تقسیم میشوند. یکی از پرطرفدارترین مدلهای این دوربینها، دام نام دارد. در این مقاله به این سوال که دوربین دام چیست و کاربردهای این دوربین پرداخته خواهد شد. با صفاتک همراه باشید.
دوربین دام چیست؟
دوربین دام یا dome به مدلی از دوربینهای مداربسته گفته میشود که شکلی گرد مانند گنبد دارند. دلیل نام گذاری آنها نیز همین شکل گنبدی مانندشان است. این نوع دوربینهای مدار بسته مخصوص نصب زیر سقفهای مکان مورد نظر هستند و کارایی چندانی برای فضاهای سر باز و بدون سقف نخواهند داشت. پس از این توضیح که دوربین مداربسته دام چیست، نوبت به معرفی سایر مدلهای این دوربین میرسد.
مدلهای مختلف دوربین دام
یکی از فاکتورهایی که میتوان برای تقسیم بندی مدلهای مختلف این دوربین مد نظر قرار داد، نوع لنز مورد استفاده و زاویهی دید این دوربینها است. لنزهای دوربین مداربستهی دام به دو نوع زیر تقسیم میشوند:
لنز ثابت یا fixed lens
همان طور که از اسم این مدل لنز پیدا است، فاصلهی کانونی در این لنزها یکسان و ثابت است. این موضوع باعث میشود تا لنز دوربین قدرت زوم کردن نداشته باشد.
لنز وریفوکال یا varifocal lens
درست برعکس مدل لنزی که در مورد قبل توضیح داده شد، این نمونه از دو فاصلهی کانونی برخوردار است و این قابلیت به لنز اجازه میدهد تا به راحتی زوم کند. کاربرد این لنز برای دوربینهای دام بسیار پرطرفدارتر و محبوب تر است.
لازم به ذکر است که دوربین مداربسته دام اکثرا دارای یک حفاظ از جنس شیشه هستند. در صورتی که دوربینی از این حفاظ شیشه ای برخوردار نباشد، turret نام میگیرد. هرچند عدم حضور این قسمت در دوربینهای دام هیچ مشکل یا تفاوتی در کارکرد و قیمت دوربین ایجاد نخواهد کرد.
تفاوت دوربین مدار بستهی دام با دوربینهای اسپید دام
در نگاه اول، هر دو مدل یعنی دوربین مداربسته دام و دوربینهای اسپید دام ظاهری شبیه به یکدیگر دارند. هر دو از ظاهری گرد و شبیه به گنبد برخوردار هستند. با این حال، دوربین اسپید دام توانایی چرخش در زوایای مختلف را دارد و همچنین به نسبت دوربینهای دام معمولی قدرت زوم بیشتری دارند.
کیفیت دوربین مداربستهی دام به چه صورت است؟
یکی از نقاط قوت دوربینهای دام این است که از نظر کیفیت تصویر محدودیتی ندارند و نتایج قابل قبولی را ضبط میکنند در ابتدا این دوربینها تصاویر خود را با کیفیت آنالوگ ضبط میکردند. اکنون با پیشرفت روزانهی علم، این کیفیت آنالوگ جای خود را به آنالوگ HD داده است که باعث بالاتر رفتن دقت تصاویر ثبت شده توسط این دوربین شده است. محدودهی کیفیت این دوربینها معمولا از ۲ مگاپیکسل تا ۸ مگاپیکسل را پوشش خواهد داد. با این وجود، در صورت تمایل کیفیتهای بالاتری از این دوربینها مانند ۱۲ مگاپیکسل نیز در بازار موجود است. طول دید دوربین دام میتواند تا مسافت حدود ۳۰ متر را به راحتی پوشش دهد و در برخی از مدلهای این دوربین، میتوان به صورت کامل و ۳۶۰ درجه اطراف را در نظر گرفت و ضبط کرد.
مقاله مرتبط: بالا بردن کیفیت دوربین مداربسته
جدا از دو کیفیت آنالوگ و آنالوگ HD که برای دوربینهای دام تعریف شده است، این دوربینها به شکل تحت شبکه نیز تولید می شوند. با این وجود در اکثر مواقع، خرید یک دوربین آنالوگ HD بسیار به صرفه تر از استفاده از دوربینهای تحت شبکه خواهد بود. از معایب دوربینهای تحت شبکه میتوان به قیمت بالا و امنیت پایین آنها اشاره کرد. از آن جایی که این دوربینها اطلاعات خود را بر روی یک شبکهی عمومی حمل میکنند امکان حملهی سایبری یا هک شدن این دوربینها از سوی خارج از سیستم همیشه وجود دارد.
یکی دیگر از نکات مثبت دوربینهای دام برخورداری این مدل از قابلیت IR یا دید در شب است، در حالی که برعکس بسیاری از مدلهای دیگر، این موضوع تاثیر زیادی بر روی قیمت این دوربینها نخواهد گذاشت. با این وجود قابلیت دید در شب این دوربینها برای فضاهای وسیع مناسب نیست و برای گرفتن نتیجهی بهتر، باید در فضاهای محدودتری از این مدل استفاده شود.
دوربین دام در چه فضایی کاربرد بهتری خواهد داشت؟
پیش از انتخاب این مدل دوربین، بهتر است بدانید که نکات قوت و ضعف دوربین دام چیست. این مدلها به گونه ای ساخته شده اند که شکلی گرد دارند و مخصوص اتصال به سقف هستند. جدا از این موضوع، جنس این دوربینها در اکثر مواقع از پلاستیک است که باعث پایین آمدن مقاومت بدنهی آنها خواهد شد. در صورتی که دوربین مداربسته بدنهی محکم و مناسبی نداشته باشد نمیتواند برای مدت زمان طولانی در یک فضای خارجی و در معرض آب و هواهای گوناگون قرار بگیرد. بنابراین بهتر است برای گرفتن بهترین نتیجه از این دوربینها، تنها فضاهای خانگی و داخلی مد نظر قرار گیرند.
با این وجود لازم به ذکر است که برخی از مدلهای دوربینهای مدار بستهی دام از نظر ضد ضربه بودن (با استفاده از کاورهای vandal proofّ) یا ضد آب بودن (با استفاده از کاورهای water proof) از کیفیت خوبی برخوردار هستند و میتوان از آنها در فضاهای خارجی نیز استفاده کرد. با این حال، با توجه به شکل گنبدی این دوربین و استانداردهایی که بر اساس آن طراحی شده است، پرکاربردترین مکان برای نصب این دوربین، فضایی است که سقف داشته باشد.
با وجود همهی این نکاتی که در جواب به سوال دوریین دام چیست داده شد، شما میتوانید از کمک یک متخصص استفاده کنید تا بهترین و مناسب ترین مدل دوربین را برای سیستم امنیتی خود انتخاب کنید. از همراهی شما سپاسگزاریم.